Punca fatwa bergambar dengan kucing haram terjawap dengan jayanya

on Tuesday, 31 May 2016SEREMBAN - Orang ramai dinasihatkan tidak mudah melatah ekoran pengharaman bergambar dengan kucing yang diisytiharkan ulama Arab Saudi, Sheikh Saleh Al-Fauzan berikutan hukum berkenaan tidak terpakai di negeri ini.

Kenyataan ulama terbabit yang menegaskan bahawa mengambil gambar adalah haram, tidak kira sama ada dengan kucing, anjing, serigala atau apa-apa sahaja kecuali darurat ketika menjawab pertanyaan penonton dalam sebuah rancangan televisyen, kini mula menjadi viral di internet.

Mufti Negeri Sembilan, Datuk Mohd Yusof Ahmad berkata, perbuatan mengambil gambar dalam bentuk foto merupakan sesuatu yang harus malah tiada nas dalam al-Quran atau hadis melarang perkara sedemikian.

“Berdasarkan penelitian dan pemahaman saya, beliau mengharamkannya disebabkan bimbang trend dari Barat itu menular di Arab Saudi. Ini yang saya tidak faham... mengapa beliau perlu takut?

“Sedangkan sahabat Rasulullah SAW sendiri dinamakan sebagai Abu Hurairah yang bermaksud Bapa Kucing kerana terlalu menyayangi haiwan berkenaan. Apatah lagi kucing memang menjadi peliharaan di negara ini. Cuma kebetulan trend itu dipopularkan oleh Barat,” katanya.

Bagaimanapun, beliau tidak menafikan Sheikh Saleh barangkali mempunyai alasan tersendiri untuk mengharamkan perbuatan itu dan hanya ulama tersebut yang tahu sebabnya.

“Jadi nasihat saya kepada orang ramai khususnya di negeri ini, jangan terlalu mudah sebarkan perkara yang pelik. Sebaliknya rujuk dulu pada mereka yang arif untuk mendapatkan penjelasan.

“Kalau tidak, dikhuatiri boleh mencetuskan kekeliruan, kerisauan dan pertikaian sampai memecahbelahkan masyarakat,” katanya.

Sementara itu, pendakwah dan Pengurus Imtiyaz Tarbiyyah Centre, Ustaz Nor Azman Mohamad pula berpendapat, Sheikh Saleh berkemungkinan merujuk kepada hukum asal yang melibatkan penciptaan gambar lukisan menyerupai makhluk bernyawa sebagai dalil pengharaman tersebut.

“Banyak hadis menyebut tentang larangan menghasilkan lukisan menyerupai makhluk bernyawa. Antaranya berbunyi, ‘Dari Ibnu Umar RA berkata: Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya orang yang membuat gambar-gambar (makhluk hidup) ini akan diseksa (pada) hari kiamat dan katakan kepada mereka, ‘hidupkanlah apa yang telah kalian buat’.

“Umat Islam diharamkan melukis gambar menyerupai makhluk bernyawa kerana pada zaman Nabi SAW, kebanyakan karya diagung-agungkan dan disembah. Barangkali Sheikh Saleh bersandarkan dalil ini secara zahiriah atau umum.

Bagaimanapun, katanya, berbeza dengan foto kerana ulama kontemporari mengharuskannya untuk tujuan tertentu mengikut kemaslahatan masyarakat selagi mana tidak bertentangan dengan hukum syarak misalnya bergambar untuk buat pasport.

“Ulama masa kini berpandangan hukum foto tidak sama seperti gambar lukisan memandangkan ia bukan benda ciptaan baharu yang menyerupai mahkluk bernyawa, sebaliknya objek terhasil diibaratkan seperti cermin yang memantulkan imej sedia ada.

“Tambahan pula, mungkin fatwa itu sesuai dengan budaya di sana menyebabkan trend bergambar dengan kucing diharamkan. Pada masa sama, langkah ini menunjukkan bahawa Arab Saudi mengambil pendekatan lebih berhati-hati dalam isu berkenaan,” katanya.

Sumber

PERINGATAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.                        

                        

Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© AANS BLOG All Rights Reserved