Ketahui punca kenapa rambut gugur. Jangan risau memang ada PUNCA!

on Thursday, 19 February 2015
Bila bercakap soal rambut, pasti anda terkedut dahi atau tersenyum. Anda yang begitu sayang terhadap ram#butnya dan ada pula yang tidak ambil kisah.

Walaupun rambut gugur. Jika anda lelaki, pastinya anda tidak terlalu kisah jika persoalkan pasal rambut. Tapi berbeza jika anda seorang perempuan atau gadis.

Berikut adalah antara punca yang men#yebabkan rambut gugur berlaku di kalangan lelaki & wanita:

  • Penggunaan bahan kimia yang berlebihan. Bagi mereka yang suka mewarnakan rambutnya dan suka menggunakan bahan kimia untuk meluruskan rambut mereka. Penggunaan bahan kimia akan merosakkan rambut sehingga ke akarnya. Kesannya, rambut gugur terjadi.
  • Perubahan hormon ketika mengandung dan me#lahirkan anak (untuk wanita). Ramai ibu mengandung dan ibu yang baru melahirkan anak mengalami masalah rambut gugur.
  • Rambur mereka gugur di sebabkan perubahan hormon yang berlaku. Ia juga disebabkan, hormon yang tidak stabil di dalam badan boleh menyebabkan kepada rambut gugur.
  • Faktor seterusnya adalah genetik. Jika seora#ng ibu atau bapa mengalami masalah rambut gugur apabila umurnya meningkat, anak perempuan dan lelakinya juga akan alami masalah yang sama.
  • Rambut gugur juga akan berlaku jika wanita/lelaki tersebut mengalami masalah aliran darah tidak lancar. Aliran darah yang tidak lancar di dalam badan boleh menjadi penyebab kepada rambut gugur.
  • Mempunyai masalah angin badan yang serius.
  • Selalu menarik rambut. Ada wanita mempunyai si#kap menarik rambut sekuat hati ketika ingin mengikat rambut dan sebagainya. Sikap sebegini boleh memberi kesan yang tidak baik pada akar rambut anda di mana ia akan jadi lemah dan senang untuk tercabut. Akibatnya, rambut anda akan gugur.
  • Gaya pemakanan yang tidak terkawal sehingga menyebabkan hormon di dalam badan juga boleh menjadi penyebab kepada rambut gugur.


Sumber

PERINGATAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.                        

                        

Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© AANS BLOG All Rights Reserved