Haram Tayang Badan 'Sado' Dengan Niat Untuk Menunjuk Atau Untuk Perhatian

on Saturday, 21 February 2015Menayang badan 'sado' sudah menjadi trend masyarakat kita sekarang di mana terdapat ses#etengah lelaki yang berketak-ketak badan sengaja menayang dengan berkongsikan gambar atau video badan mereka di laman sosial seperi Instagram, Twitter dan Facebook.

Dalam hal ini dijawab oleh seorang pendakwah agama Ustad Zul Hamat. Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Salina dari Ampang.

Ustad Zul Hamat menegaska#n aurat lelaki memang antara pusat dan lutut tetapi buat apa hendak tayang dada kalau pakai baju tapi sengaja tayang dada.

" Kalau kiat muat naik gambar dengan niat orang memuji, menunjuk dan handak bagi orang tengok maka hukumnya jatuh haram."

" Apatah lagi gambar yang dimua#tnaik itu ditonton oleh perempuan-perempuan bukan mahram," katanya.
Sebenarnya terdapat ramai lelaki tidak sedar cara berpakaian selama ini salah dari sudut agama dan Salah satu pakaian lelaki yang tidak menepati syariat adalah mereka yang mengenakan pakaian nipis dan ketat.

Dalam syariat, jika bahan-bahan pa#kaian itu sangat nipis sehingga menampakkan aurat, lekuk-lekuk tubuh atau sejenisnya maka pakaian itu tidak boleh dikenakan.

Perkara ini berdasarkan firman Allah Taala:

“Hai anak Adam, sesungguhnya Kami tela#h menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan.” (Al-A’raf: 26).

Tetapi jika pakaian itu tidak menampakkan aurat dan lekuk-lekuk tubuh maka hal itu tidak mengapa.

Namun jika pakaian itu menyerupai dan men#unjukkan identiti pakaian orang kafir maka ia tidak dibolehkan.

Kadang-kadang lelaki yang body builder dan yang selalu pergi gym memakai baju ketat untuk menunjukkan ototnya yang berketul-ketul itu.

Perkara ini juga dijawab oleh Uztad Azha#r Idrus mengenai pakai baju ketat bagi lelaki berbadan sado jika untuk tujuan menunjuk.
Walaupun lelaki tidak wajib pakai kopiah dan songkok seperti perempuan pakai tudung tapi ketahuilah dalam kaum lelaki yang asyik bercerita mengenai perempuan tidak tutup aurat apa kata fikir sejenak dan tengok adakah pakaian kita menepati syariat Islam.

Lagi video dari UAI tentang tayang badan sado.Sumber

PERINGATAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.                        

                        

Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© AANS BLOG All Rights Reserved