Omak Kita Menjadi Pembongak Godang Di Saat..

on Friday, 25 April 2014

Seorang ibu dalam hidupnya selalu melakukan pembohongan kepada kita. Kenapa mereka tergamak membohongi anak-anaknya?

Ketika makan, jika makanan kurang, ibu akan memberikan makanan itu kepada anaknya dan berkata, “Cepatlah makan, ibu tidak lapar.”

Ketika makan, ibu selalu menyisihkan ikan dan daging untuk anaknya dan berkata, “Ibu tidak suka daging, makanlah nak..”Ketika malam saat dia sedang menjaga anaknya yang sakit, ibu akan berkata, “Tidurlah nak, ibu masih belum mengantuk..”

Ketika anak sudah tamat sekolah, bekerja, mengirimkan wang untuk ibu. Dia berkata, “Simpanlah untuk keperluanmu nak, ibu masih mempunyai wang.”

Ketika anak sudah berjaya dan menjemput ibunya untuk tinggal di rumah besar, dia lantas berkata, “Rumah tua kita sangat nyaman, ibu tidak biasa tinggal di sana.”

Saat menjelang tua, ibu sakit, anaknya akan menangis, tetapi ibu masih mampu tersenyum sambil berkata, “Jangan menangis, ibu tidak apa-apa.”

Sedarilah, ini adalah ‘pembohongan’ yang ibu kita lakukan. Tidak peduli betapa kayanya kita, atau dewasanya kita, ibu selalu menganggap kita anak kecilnya.

Sentiasa risaukan diri kita, tetapi ibu tidak pernah membiarkan kita risau tentang dirinya.

Semoga semua anak-anak di dunia ini mampu menghargai setiap ‘pembohongan’ seorang ibu.

Kerana ibulah ‘malaikat’ yang Allah kirimkan untuk menjaga kita.

Sayangilah ibu anda selagi mereka masih hidup.. Sentiasalah membahagiakan mereka

PERINGATAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.                        

                        

Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© AANS BLOG All Rights Reserved